Wat is UV-straling?

De zon: zalig! We genieten er allemaal van en hebben ze nodig om ons goed in ons vel te voelen. Ook is de zon belangrijk voor de aanmaak van onder andere vitamine D. Dit heb je nodig voor de aanmaak van sterke botten. Maar wist je dat 15 minuten zonlicht per dag (ook tijdens een bewolkte dag!) eigenlijk volstaan hiervoor?
De zon zendt verschillende soorten straling uit met een ander frequentie-bereik: zichtbaar licht, infrarood straling (zorgt voor warmte) en ultra-violet (UV) stralen.
Bovendien onderscheiden we verschillende soorten UV-straling: er zijn UVA-, UVB- en UVC-stralen.

Soorten UV-straling

Laten we beginnen met de minst gekende UVC-stralen: deze straling geraakt niet tot op het aardoppervlak dankzij de ozonlaag. Dit in tegenstelling tot UVA- en UVB-straling.

UVB-stralen zijn waarschijnlijk de best gekende, aangezien deze stralen ervoor zorgen dat je bruint, of als je er teveel van krijgt, rood wordt en dus verbrandt. Een makkelijk geheugensteuntje voor UVB-stralen is dan ook het Engelse woord voor verbranden: ‘Burn’. Hiermee geven de UVB-stralen een natuurlijke verwittiging dat je te veel blootgesteld bent aan de zon. UVB-stralen worden vrij makkelijk tegengehouden door bijvoorbeeld wolken en glas (je wordt niet bruin achter een raam). Komen de UVB-stralen wel tot op je huid, dan dringen ze enkel door tot in de bovenste huidlagen en brengen daar hun schade toe.

UVA-stralen zorgen voor bijna geen verkleuring van de huid. UVA dringt door tot in de diepere huidlagen en brengt dus op een dieper niveau schade toe! Deze UVA-stralen zorgen ervoor dat de huid sneller ‘veroudert’ (denk aan ‘A’ van ‘Ageing’). UVA-stralen zijn gevaarlijker: ze dringen door tot in de diepere huidlagen, ze zijn geniepiger (je merkt ze niet meteen) en brengen erg veel huidschade toe (veroudering).

Zowel UVA- als UVB-stralen zijn kankerverwekkend. Indien je je niet beschermt tegen de zonnestralen, loop je sowieso huidschade op!

UV-index ( 1-12)

Meer en meer weerberichten vermelden tegenwoordig ook de UV-index (bv. www.meteo.be, maar ook de standaard weer-app op de Iphone). Deze index geeft een voorspelling van de te verwachten UV-straling op een bepaald moment van het jaar (stand van de zon) en in een bepaalde regio (afstand ten opzichte van de evenaar is van belang). Vanaf een UV-index van 6 moet je al erg gaan oppassen! Vanaf UV-index 8 is de UV-straling zeer hoog en moet je sowieso aan de maximale zonnebescherming denken!

UV-index UV-intensiteit huid verbrandt
 < 2
zeer laag vrijwel niet
 2 – 4
laag langzaam
 4 – 6
 matig makkelijk
 6 – 8
 hoog snel
 8 – 10
 zeer hoog zeer snel

Wil jij weten na hoeveel minuten blootstelling aan de zon je huid schade oploopt? In de zomer aan de Belgische kust? In februari in de Alpen?
Maak hier dan een afspraak voor een huidanalyse en wij meten het voor je.