Wat te doen bij een verkoudheid van kindjes
Uiteraard gelden ook de algemene preventie- en behandelingstips zoals uitgelegd in het bericht: Verkoudheid, wat kan je zelf doen? Hier geven we nog een aantal specifieke aanbevelingen voor kindjes. Zowel tips ter preventie van een verkoudheid bij kindjes komen aan bod, als wat je best doet als je kind toch verkouden raakt.
Hoe preventief een verkoudheid bij kindjes voorkomen?
Was de knuffels van de kindjes regelmatig. Reinig plastic en houten speelgoed. Leer kindjes van jongsaf om geen handjes in de mond te stoppen. Reinig de handjes niet enkel voor en na de maaltijd, maar ook voor en na het eten van tussendoortjes, zoals bv koeken. Gebruik rietjes voor het drinken en vervang die onmiddellijk na gebruik.
Behandeling van verkoudheid bij kindjes
Spoel regelmatig de neus met fysiologisch water. De meeste kindjes hebben dit niet graag, maar het is belangrijk. Zeker bij kindjes die nog niet hun neus kunnen snuiten, is het van belang door te zetten. Laat je kind ook voldoende drinken. Voorzie eventueel kleine hoeveelheden, maar bied deze frequent genoeg aan. Reinig veelvuldig de neus en voorkom dat het kind snot in de oogjes wrijft. Dit kan immers lijden tot vervelende ooginfecties. Zorg ervoor dat het kind voldoende rust. Voorzie ter ontspanning ook rustige spelletjes, zoals puzzels, voorlezen, e.d. Kijk erop toe dat de luchtvochtigheid in de slaapkamer voldoende hoog. Eventueel zet je extra waterbakjes bij de verwarming ter verdamping. Ook voor kindjes vanaf 1 jaar bestaan er medicijnen met plantaardige actieve stof, die de symptomen van de verkoudheid snel verlichten. Bovendien helpen ze een terugval voorkomen. Zo zijn er bijvoorbeeld producten op basis van het wortelextract Pelargonium sidoïdes. Deze geranium met paarse bloemen is een medicinale plant, die uitsluitend in bepaalde regio’s van Zuid-Afrika groeit. Medicijnen op basis van deze plant stimuleren het afweermechanisme en vertonen anti-microbiële en antioxidatieve eigenschappen. Vraag advies in de apotheek.