15 Tips om je te beschermen tegen de zon:
- Vermijd de zon tussen 11u en 16u en plan je activiteiten in openlucht ’s morgens of in de late namiddag. Indien je tijdens de middag toch buiten moet zijn, zoek dan zoveel mogelijk de schaduw op bij felle zon. Tip voor de kids: zodra je schaduw langer is dan jezelf is het opnieuw veiliger om in de zon te komen.
- Gebruik zonnecrème met een goeie UVB- én UVA-filter! Let er zeker op dat je zonnecrème ook beschermt tegen UVA-stralen; je kan de UVA-filter herkennen aan het logo hiernaast.
- Draag beschermende kledij en een zonnehoedje/petje. Geef extra aandacht aan hoofd, schouders, neus, decolleté, ellebogen en knieën.
- Draag een goede zonnebril: ook je ogen verdienen bescherming. Ook kinderen wennen snel aan het dragen van een zonnebril overigens.
- Een jonge huid is een kwetsbare huid! Stel baby’s en kinderen nooit bloot aan direct zonlicht. Baby’s tot 1 jaar hou je gewoonweg UIT de zon en IN de schaduw.
- Smeer regelmatig zonnecrème (elke 2 uur); zeker wanneer je gaat zwemmen en sporten.
- Om het op de verpakking vermelde beschermingsniveau (-factor) te halen, moet je royaal smeren. Richtlijn: 6 koffielepels voor een volwassen lichaam. Ga je op vakantie? Neem dan minstens 100ml zonneproduct per persoon per week mee.
- Breng je zonnecrème lang genoeg op voorhand aan (20 à 30 minuten voor je in de zon komt). Wacht na het insmeren enkele ogenblikken voordat je opnieuw een kledingstuk aantrekt. Het is de bedoeling dat de crème in je huid trekt en niet in je kleding.
- Wees extra aandachtig als je in een omgeving bent met sterk reflecterende oppervlakken zoals water, strand, sneeuw. In de bergen en de tropen is zeker extra zonnebescherming nodig. Let ook op met kinderen die in, rond en op water spelen.
- Het is belangrijk regelmatig water te drinken.
- Zonnebescherming is ook nodig bij bewolkt weer! Wolken houden maar 20% van de Uv-straling tegen; 80% bereikt dus je huid.
- Stel eventuele wonden en (recente) littekens niet bloot aan de zon; littekens kunnen hierdoor onherroepelijk bruin worden. Dit kan overigens ook pas na enkele dagen tot uiting komen! Gebruik speciale zonnecrème die helpt het litteken te genezen en tegelijk beschermt tegen de zon (bijvoorbeeld Bioderma Cicabio SPF 50).
- Ga niet onder de zonnebank of zonnelampen. Ze staan in dezelfde categorie van kankerverwekkende stoffen als sigaretten en asbest. Bovendien zijn ze verboden onder de 18 jaar.
- Controleer je huid regelmatig (2 à 3x/jaar) om eventuele veranderingen van bvb. moedervlekjes tijdig op te sporen. Je kan hiervoor de ABCDE-methode gebruiken. Raadpleeg een dermatoloog als je schoonheidsvlekje er plots anders uitziet. Let vooral op de symmetrie/rand/kleur/diameter/evolutie.
- Geef als ouder zelf het goede voorbeeld aan je kinderen!