Zonnekapitaal: hoe lang kan jij tegen de zon?


Zonnekapitaal

Iedereen komt op de wereld met een zeker ‘zonnekapitaal’. Dit wil zeggen dat je van nature beschermd bent tegen een bepaalde hoeveelheid UV-straling die de zon uitzendt. Maar niet iedereen start met dezelfde hoeveelheid zonnekapitaal. Eens dit zonnekapitaal uitgeput is, kan je huid zich niet meer beschermen tegen de minder leuke kanten van de zon! Met andere woorden: eens cellen beschadigd zijn (van rimpels tot melanomen), kunnen ze ook niet meer hersteld worden. Wees dus gewaarschuwd omtrent je zonnekapitaal: OP=OP!

Fototype

De hoeveelheid zonnekapitaal die je meegekregen hebt van moeder natuur, hangt af van je ‘fototype’. Er bestaan een zestal verschillende fototype’s; gaande van roodharig, met een zeer bleke huid en blauwe ogen naar een donker getinte huid met donkerbruin haar en donkere ogen.

Afhankelijk van je fototype en ook van de UV-index op een bepaald moment en regio (zie ook de blogpost over UV-index), zal je huid langer of minder lang een natuurlijke bescherming bieden tegen de UV-straling van de zon. Bijgevolg zal ze dus ook sneller of minder snel huidschade oplopen.

Zonnebescherming

Gemiddeld heeft een volwassen Belg in de zomer 15 à 20 minuten een natuurlijke bescherming tegen de UV-zonnestraling. Daarna volgt er, zonder een degelijke zonnebescherming, onherroepelijk schade. Deze schade is bovendien niet noodzakelijk onmiddellijk zichtbaar. De blond- of roodharigen onder ons weten dat ze sneller verbranden (hun zonnekapitaal is minder groot). Maar ook zij kunnen een veilige manier vinden om met die zonnestralen om te gaan (lees meer hier). Ook de zeer donker getinte huidtypes moeten zich regelmatig insmeren. Zij zullen minder snel verbranden, maar lopen toch risico om huidschade op te doen, en dat is soms verraderlijk. Afhankelijk van je fototype kan je de UV beschermingsfactor van je zonnecrème gaan kiezen. Dit is wel niet zo voor baby’s en kinderen onder de 12 jaar. Zij moeten ongeacht het fototype altijd de hoogste beschermingsfactor gebruiken. Een goede zonnebescherming vanaf je kindertijd is oh, zo belangrijk! Tijdens de kindertijd is er een sneller verbruik van het zonnekapitaal én een grotere blootstelling van de huid aan de zon. Smeren is dus de boodschap!